Solfilm

Det synlige lys transmitteres gennem vores vinduesglas, bilruder med mere.
Det er i dag tilladt at anvende farvet solfilm på alle bilens ruder - også forruden - hvis solfilmen er monteret i forbindelse med produktionen på fabrikken. Politiets anvisning er, at man skal kunne få øjenkontakt med føreren.
Eftermontering af solfilm er ikke tilladt på forrude og ej heller på de forreste sideruder. Men det kan lade sig gøre at få en speciel tilladelse af færdselsstyrelsen

En af de bedste solfilm som jeg til dato har oplevet er en gul solfilm, der desværre kun kan fåes i Norge. Denne gule solfilm fjerner de synlige stråler fra 300nm til ca 470nm. Netop de stråler der har betydning for porfyrierne (390-650nm) med den toxiske reaktion liggende ved 400-408nm.


Lysbeskyttende specialfilm for EPP og CEP

En helt anderledes solfilm KwikShade anbefales af Canadier med EPP; de ser ud til at beskytte mod 90% af det synlige lys ved 400-410nm. Filmen kan tages af og på ruden.
Men holder desværre så meget på varmen, at en termorude kan risikere at sprænge. KwikShade

Der fåes også den klare CL-200-XSR som nedsætter UV lyset og også det synlige lys til 380 nm og hvad vi tidliger troede var en god film for porfyrikere, må vi erkende at den ikke er god nok og i forhold til den gule solfilm giver den kun ringe fravær af symptomer.
3M Scotchtint Sun Control WindowFilm NR20SMARL er også god at anvende i bilen og i boligen, men den reducerer kun det synlige lys med ca 80%.

En ny Bekendtgørelse om solfilm i biler trådte i kraft den 20. december 2004. Færdselsstyrelsen, j.nr. 2004-720/1-12
Detailforskrifter for Køretøjer 2004 10.03 UDSYN, RUDER M.V. 10.03.021 PERSONBIL M1 (1) Personbil M1 skal være forsynet med:
a) et indvendigt førerspejl af kategori I, og
b) et udvendigt førerspejl af kategori I på venstre side.
(2) Personbil M1, hvis konstruktion medfører, at indvendigt førerspejl og ud-vendigt førerspejl på venstre side ikke giver tilstrækkeligt udsyn bagud, og personbil M1, hvor lysgennemgangen i bagruden eller i de bageste sideru-der er under 70%, samt højrestyret personbil M1, skal tillige være forsynet med udvendigt førerspejl af kategori I på højre side.
(3) Personbil M1, der er godkendt til kørsel med påhængsvogn eller med på-hængsredskab, hvis konstruktion reducerer udsynet i påbudt indvendigt førerspejl, skal tillige være forsynet med udvendigt førerspejl af kategori I på højre side.
(4) Bagrude skal være forsynet med afrimnings- og afdugningsanordning.