1. oktober 2005 skriver DMI på

Septembersolen - den mest aktive i 14 år

Aktiviteten på Solen i september var usædvanlig stor - selvom den burde være nær minimum. Faktisk skal vi helt tilbage til 1991 for at finde en måned med flere soludbrud. Selv om Solens aktivitet nu skulle være nær minimum i dens 11-årige solpletperiode, så kan den stadig overraske os. Det seneste solpletmaksimum forekom i år 2000, så statistisk set skulle vi være meget nær minimum, som forventes i 2006. Men den ellers rolige Sol kan altså stadig vise tænder. Billeder af solen på forskellige dage i september.kan ses på DMI`s hjemmeside Det skyldes især det helt ustyrlige solpletområde, som i den fortløbende nummerering af aktive områder fik nummer AR 798. Området kom til syne ved Solskivens venstre kant set fra jorden den 7. september og gav straks et meget kraftigt udbrud, som dog ikke var rettet direkte mod Jorden. Målt ved styrken af røntgenstrålingen blev udbruddet det kraftigste siden de store udbrud i november 2003 og det 5. største soludbrud, der er målt i de ca. 30 år, satellitbaserede målinger har været mulige.
Det blev til i alt ni store udbrud af klasse X (extra large), inden det aktive område forsvandt bag solskivens højre kant den 21. september. Med ni udbrud i september 2005 skal vi 14 år tilbage til 1991 for at finde en mere aktiv måned med ti eller flere udbrud. Sådanne udbrud giver en hel række af forstyrrelser ved Jorden. Der forekommer således blandt andet afbrydelser af radiokommunikation, forstyrrelse af navigationssystemer, strålingsproblemer for instrumenter og computere på satellitter, og magnetiske forstyrrelser, der kan give problemer for elforsyningen. Men disse forstyrrelser giver os samtidig bedre muligheder for at observere de fantastiske og smukke nordlys over Danmark. Netop nu er det aktive solpletområde 798 drejet om på bagsiden af Solen, men det kommer frem igen i begyndelsen af oktober. Så skal det blive spændende at se, om der stadig er liv i det, eller om aktiviteten så er brændt ud.
For yderligere information kontakt Peter Stauning på 4075 2359 Af Peter Stauning, [email protected] Redaktion Bjarne Siewertsen [email protected] og Niels Hansen, [email protected] © DMI