Logo

Hvad kan give anfald / symptomer på pofyri?

 

Noget medicin Noget lys
Nogle fødevarer Varme og kulde
Nogle kemikalier  

Forskellige faktorer kan udløse porfyrisymptomer, og mange der har porfyri, kan da også fortælle om ubehag, der kan udvikle sig til anfald, hvis kroppen udsættes for forskellige påvirkninger. Der kan være indefra og udefra kommende påvirkninger. En indefra kommende påvirkning kan opstå på grund af stress, slankekur, en infektion eller på grund af kropppens egne hormoner (cyklus). Medens en udefra kommende påvirkning kan være:
nogle kemikalier, noget medicin, noget lys, varme/kulde og noget mad.
Stress kan igen betyde øget følsomhed for påvirkninger. Det er vigtigt at kende til at mennesker med en af de akutte porfyrier som HCP og VP også kan reagere på noget lys, og at selv mennesker med AIP kan fortælle om lysfølsomhed. Mennesker med en af de cutane porfyrier (hudporfyrierne) som PCT, EPP og CEP kan også reagere på andre faktorer end lys. For eksempel kan nogle mennesker med EPP få reaktioner ved kulde og hvis de spiser tomater, mennesker med PCT vil regere på jernholdig kost.
Generelt er at:
De akutte porfyrier primært kan reagere på : noget mad, noget medicin, og nogle kemikalier
,
og at
De cutane porfyrier primært reagerer på noget lys,
men:
Hvad der er tåleligt for et menneske kan være utåleligt for andre med den samme porfyri, så det er naturligvis vigtigt, at den enkelte både kender til, hvad der kan give symptomer og selv mærker efter, hvad der er godt / ikke godt for ham/hende.
Jeg vil tillade mig at nævne faktorer, der er kendt af mange uden henvisninger. Men så vidt muligt vil jeg henvise til litteratur / links der behandler nævnte faktorer.
Ved at klikke på ovenstående links vil du få en oversigt over nogle udefra kommende påvirkninger som kan give gener.

Du er velkommen til at skrive og fortælle om dine erfaringer og oplevelser til [email protected]
For at ingen tager fejl af hverandre, vil jeg være glad, hvis du vil bruge et øjeblik af din tid, på at læse de forbehold, som du finder nederst.
God fornøjelse!

Startsiden