Lys og Porfyri

Lyset kommer fra solen og sollyset er en forudsætning for livet, idet det sætter planterne i stand til at omdanne kuldixid og vand til organiske stoffer og ilt. Lys er et elektromagnetisk spektrum, altså energi med forskellige bølgelængder.
Det elektromagnetisk spektrum er både synligt lys og usynligt lys (stråler).
Det synlige Lys har bølgelængder mellem ca 400nm og ca 700nm (1 nm (nanometer) er 1 milliardedel meter).
Det usynlige lys har bølgelængder mellem ca.10nm - 400nm og igen fra 700nm - . Det usynlige lys benævnes gammastråler, røntgenstråler (o-200nm) ultraviolette stråler (200-390nm)og infrarød stråling, mikrobølger og radiobølger (700nm----)

Lysets bølgelængder:
--UVC UVB UVA synligt lys infrarødt lys--
--200-280nm 280-315nm 315-400nm 400-700nm 700nm---

Det synlige lys har farverne:
violet 400 - 424 nm
blåt 424 - 491 nm
grønt 491 - 575 nm
gult 575 - 585 nm
orange 585 - 647 nm
rødt 647 - 780 nm

Farverne i lyset kan vi opleve, når vi ser en regnbue, her ser vi regndråberne reflektere i lysets farver. Regnbuens farver går fra den violette farve til den røde farve.
Det usynlige lys har ikke farver for menneskets øjne.

Porfyriformerne og lys
Mange med porfyri reagerer på lys. De cutane porfyrier (hudporfyrierne): Erytropoietisk Protoporfyri (EPP), Porfyria Cutane Tarda (PCT) og Congenit Porfyri (CEP) reagerer alle på lys. De akutte porfyrier kan have problemer med lyset. Dette vil især vise sig ved mennesker med Hereditær Coproporfyri (HCP) og Variagate Porfyri (VP), men også mennesker med Akut intermitterende Porfyri (AIP) kan fortælle om negative oplevelser med lyset. Reaktionen kan vise sig synligt på huden, og det er vigtigt at være opmærksom på en mulig reaktion inde i kroppen, der vil være kendetegnet for den enkelte porfyriform og det enkelte menneske.

EPP reagerer for lys ved 350nm til 450nm, og den toxiske reaktion for kroppen er 400-409 nm.
PCT reagerer for lys ved UV-A lys og synligt lys omkring 400 nm.
HCP og VP reagerer for lys omkring 405nm.

Det er således primært det synlige lys 400-410 nanometer, som alvorligt generer mennesker med porfyri.

Mængdenaf det for porfyrien skadelige lys, vil være afhængig af
lysets intensitet, hvor eventuelle skyer eventuel luftforurening samt distance igennem atmosfæren får betydning. Det er i det daglige svært at finde ud af, hvornår der er for meget af det synlige lys. Vi mangler let anvendeligt måleudstyr til dette. Vi kan se på vejrudsigten hvor mange skyer, der måske vil komme og vi kan vurdere UV indekset, men ofte er det en subjektiv bedømmelse, som da også er vældig god, nemlig fornemmelsen hos den enkelte for hvornår der er for meget lys. Nogle ved, at når de må knibe øjnene sammen for lyset, så er der for meget af det synlige lys.
Højtryk giver altid mere lys, selv om det kan give en fugtig tåge i vintermånederne- Se "vejret" aktuelt.

Jordens placering i forhold til solen har betydning, idet lysintensiteten er afhængig af jordens afstand til solen. Når det er sommer på den nordlige halvkugle er jorden længst væk fra solen, og lysets vej igennem jordens atmosfære er kort. Om vinteren på den nordlige halvkugle er solen tættest på jorden, hvorfor der kommer mere lys til jorden i denne periode. Da lysets vej igennem jordens atmosfære er ca 40% længere ved midvinter end om sommmeren, vil en stor del af lyset alligevel blive filtreret fra om vinteren. Forår og efterår er jordens afstand til solen næsten den samme som midvinter og jordens krængning mod solen gør at lysets gang igennem atmosfæren er kortere end midvinter.
Der kan altså komme reaktioner på grund af lyset hele året, men ovennævnte har betydning for sværhedsgraden af symptomerne.