Elektrisk lys

Vore øjne er tilpasset solens lys, og vi bruger lyset til at se med. Der er bløde farver og hårde /kolde farver. De kolde farver fornemmer vi tydeligst i det kunstige lys. Det kunstige lys er udviklet , for at vi kan se inde og ude i mørke.
Vi har glødepærer, halogenlys og lysstofrør.

Glødepærens farver er bløde og med 15-25-40 wat og afskærmet uden generende reflekser, er glødepæren bedst for mennesker med en lysfølsom porfyri.

Halogenpæren er også en glødepære, men den udsender noget hvidt stækt lys, der kan genere meget. Lysstofrør kan også opleves meget ubehageligt. I lysstofrør og lavenergipærer omdannes ultravioletlys til synligt lys ved hjælp af et såkaldt lyspulver. Det er lyspulverets sammensætning der afgør, hvordan lyset bliver. Overgangen mellem de enkelte bølgelængder er ujævn, og lyset domineres kun af enkelte bølgelængder. Der er for eksempel mere synligt lys ved 400 -408 nm i et lysstofrør end i en glødepære.

dagslys: glødepære: lysstofrør og energisparepærer
dagslys glødepærer lysstofrør
arkilys.dk

Der er også forskel på de forskellige lysstofrør. Nogle er specielt konstrueret til at sende mere synligt lys ud end andre. Nogle af disse anvendes specielt til planter og akvarier, nogle anvendes over kødet eller grøntsagerne i supermarkedet, for at dette kan opleves friskt og indbydende. Nogle fremstilles som "sollamper" med henblik på behandling af depressioner, og disse står tændte som reklamer i byggemarkeder. I mange andre forretninger, offentlige institutioner, lægekonsultationer, biblioteker, sygehuse, museer med mere er lysstofrør og halogenlys i brug. Defekte (blinkende) lysstofrør vil oftest genere meget. De dyre lystofrør (de kompakte) er de varmeste og de billigste er de koldeste. Sidst nævnte generer mest, men giver desværre 30% mere lys end de gode, dyre lysstofrør. Det er også vigtigt at være opmærksom på at scenelys /pojektørlys kan give mange gener.
Også i diverse elektriske apparater er der kommet halogenspot eller små lavenergipærer, så vær opmærksom på dette ved køb, eller få fjernet pæren.

Nogle har god erfaring med at beskytte sig for det elektriske lys, ved at anvende gul solfilm og solbeskyttende stof omkring pære / lampen. Det er naturligvis vigtigt at undgå varmeudvikling og dermed brand.
I solarier anvendes UV-A lys. Der er nogle med porfyri især EPP, der har gavn af at bruge solarie. Det er svært at forstå for mig og jeg kan kun anbefale at det anvendes i samråd med lægen.

Der er nu muligheder for at få udviklet diodelamper med diodelys, der kan friholde lys med de for porfyrien negative nanometre - resultatet og konsekvensen heraf bliver interessant.