Porfyri i stedet for MCS?

Miljøministeriet nævner på sin hjemmeside at porfyri er en miljøsygdom og at mennesker med porfyri også kan have MCS (Multiple Chemical Sensitivity, på dansk duft- og kemikalieoverfølsomhed ) - altså at porfyrikeren både kan have porfyri og MCS -
og det er ikke rigtigt.

Mennesker med porfyri har en genfejl, der gør at de fra at have en latent porfyri kan få en aktiv porfyri,-- hvis de bliver provokeret af blandt andet dufte og kemikalier. - og mennesker med aktiv porfyri kan meget let provokeres af både dufte og kemikalier. Disse mennesker med porfyrisymptomer kan blive meget syge, og billedet af deres porfyrisymptomer kan i mild grad ligne sygdomsbilledet hos en person der har MCS.
Personen med porfyri kan få et bedre liv ved at undgå en provokation af dufte og kemikalier, men det er ikke nok og yderligere forebyggelse af symptomer kan være nødvendige.
En person med porfyri har ikke MCS og det er vigtigt at kende til at behandlingen af porfyri er forskellig fra MCS, fordi det kan være fatalt for porfyrikeren ikke at få den rigtige behandling.
Alligevel håber og tror jeg at www.luften.dk
på sigt kan gavne mennesker med porfyri?

Men læs også: Physiological and genetic properties of human populations affected by chemical stress

Nedenstående artikel er oversat fra den tyske hjemmeside:www.purenature.de
men er ikke at finde her mere. Hos min læge fik jeg den oversatte danske version af artiklen.

Ny diagnostisk metode ved MCS

Multiple Chemical Sensitivity (MCS) - på dansk duft- og kemikalieoverfølsomhed,

Instituttet for miljømedicin KEAC i Holland, ledet af Dr. J. kamsteeg, en mangeårig konsulent for pureNature, har udviklet en ny test metode, som MCS patienter i deres søgen efter terapeutiske veje kan blive hjulpet af.
KEAC har i over 10 år beskæftiget sig med Hæmopyrollactamurie(forkortet HPU) en arvelig stofskiftesygdom, som fortrinsvis rammer kvinder.
Videnskabsmænd går ud fra, at ca. 5-10% af befolkningen lider af HPU. I USA har det i årevis været kendt, at mange MCS patienter samtidig lider af Porphyrinopathi. HPU hører til den forstyrrelse i Porphyrinstofskiftet, som er opført under nummer 277,1 i WHO`s Internationale sygdomsklassifikation. Ved HPU bliver en forhøjet mængde pyrrolen udskilt. De symptomer, der optræder ved overgangenfra det latente til det manifeste stadium, udløses af lys, infektioner, stress, porphyrogene medikamenter (psykofarmaka, antibiotika m.v.) og kemikalier. Alene listen af kemikalier rummer over 3000 forskellige substanser, derunder også mange pesticider såvel som tungmetaller.

Følgende symptomer kan bl.a. optræde ved HPU: Blegt ydre, muskelspasmer, lysoverfølsomhed, smerter i øvre abdomen, manglende drømmeerindringer, migræne, hovedpine, menstruationsproblemer, modtagelighed for infektioner, træthed osv.
Symptomerne beror på blokade af porphyrinstofskiftet og ophobning af porphyriner i bestemte organer og afsporing af hormonale processer, derimod ikke toxiske koncentrationer af de porphyrogene substanser. Dermed forklares i stor udstrækning også den MCS ramtes reaktion på minimale koncentrationer af kemikalier. Forstyrrelsens sværhedsgrad kan variere meget. Symptomerne ligger mest i det neurologiske og psykiske eller neuropsykologiske område.

KEAC har til formålet udviklet et til patienten afstemt behandlingsprogram. ET terapiforløb kræver dog flere måneder.
HPU kan bestemmes ved en laboratorieundersøgelse som HPL i urinen (10ml). Testen kan gennemføres hjemme med et testsæt, som kan bestilles vis KEAC. Yderligere information direkte over klinikken via email: [email protected] HPU testsæt modtager de via : KEAC, Tyskland, Barskamper Weg 14. 21368 Dahlem tlf. 05851-602769
Forfatter: Stig Müller, maj 2003, Referencer kan også bestilles via ovennævnte email og adresse.
Oversat til dansk august 2005 af Bodil Dam.